Koninklijke Verkade

Geschiedenis

Verkade is opgericht op 2 mei 1886, Ericus Gerhardus Verkade opende die dag zijn Stoom-, Brood en Beschuitfabriek “De Ruyter”. Fabriek “De Ruyter” is vernoemd naar de eerste meelmolen toendertijd in West Zaandam.
De eerste producten die ze produceren waren o.a. brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes. Een paar jaar later kwamen hier ook waxinelichtjes bij. In de loop der tijd is Verkade overgegaan op het maken van heerlijke koekjes en chocolade. “De Ruyter” is tot op de dag van vandaag nog steeds herkenbaar in het logo van het Verkade merk.

De belangrijkste merken van Koninklijke Verkade zijn Verkade® en Sultana®. In 1950 ontving Verkade het predikaat ‘Koninklijk’. In 1990 is Koninklijke Verkade onderdeel geworden van United Biscuits. Koninklijke Verkade is hierdoor deel gaan uitmaken van een internationaal concern met leidende posities in koek/biscuits en tussendoortjes. De meest bekende merken in andere landen zijn McVities en Go Ahead (Groot-Brittannië), BN (Frankrijk) en Delacre (België).

Sinds november 2014 maakt United Biscuits (daarmee ook Koninklijke Verkade NV) deel uit van Yildiz Holding. Yildiz Holding is een internationale groep met onder andere leidende posities in biscuit en chocolade. Onder de Yildiz Holding vallen o.a. De Belgische Godiva en de Amerikaanse Demet’s Candy.

Koninklijke Verkade N.V. wordt vandaag de dag geleid door Dick Kuiper (Fabrieks Directeur) en Jorrit van Erp (Commercieel Directeur). De Raad van Commissarissen bestaat uit 5 leden: F. van Duyne (voorzitter), A. Stal, R. Voogd, J. van der Eems en A. Francheterre. Daarnaast werken er bij Koninklijke Verkade momenteel bijna 400 werknemers in de fabriek, maar ook in allerlei commerciële functies. De Verkade fabriek is nog steeds gevestigd aan de Westzijde in Zaandam. Lees hieronder meer over de geschiedenis van Koninklijke Verkade N.V., ook kun je terecht op: www.koninklijkeverkade.nl voor nog meer informatie.

2014 – Onderdeel Yildiz Holding

Deze van oorsprong Turkse holding investeert in en produceert koekjes (Ülker), chocolade (Godiva), margarine en vloeibare oliën, zuivelproducten, frisdranken, culinaire producten, babyvoeding en verpakkingsmaterialen. Dankzij de overname van United Biscuits wordt Yildiz de derde grootste koekjes fabrikant ter wereld.

2011 – 125-jarig jublieum Verkade

Het 125-jarig jubileum van Verkade werd op grootste wijze gevierd! Er waren onder andere grote landelijke consumentenacties, feest op het Beursplein in Amsterdam en festiviteiten voor relaties, buren, en (oud) personeel in Zaandam.

2008 – Fairtrade chocolade

Verkade is het eerste A-merk in Nederland met Fairtrade chocolade repen en letters, in lijn met het beleid op het gebied van duurzaamheid. De consument waardeert Verkade vandaag de dag nog steeds, we zijn dan ook trots dat we werden verkozen tot Merk van het Jaar in 2008, 2009 en 2011.

2006 – Toetrede consortium van de Blackstone Group & PAI

Sinds december 2006 is United Biscuits Ltd. eigendom van een consortium van The Blackstone Group en PAI. De Meisjes van Verkade is een begrip uit lang vervlogen tijden. Ooit kwamen de honderden jonge Amsterdamse meisjes elke ochtend per trein of bus naar Zaandam ging om te werken in de Verkade fabriek. Anno 2006 krijgt het begrip “de Meisjes van Verkade” een geheel nieuwe eigentijdse invulling. Tegenwoordig staan de Meisjes van Verkade voor zelfverzekerde vrouwen die genieten van het leven, de liefde én Verkade koekjes. De Meisjes van Verkade zijn terug!

2000 – United Biscuits overgenomen door Finalrealm

Als onderdeel van de transactie heeft UB de Europese business van Nabisco overgenomen, waardoor enkele van de meest bekende biscuits merken in Europa bij elkaar gekomen zijn – McVities, Verkade, Sultana, go ahead!, BN en Delacre.

1998 – Overname Delacre

Door de overname van Delacre krijgt United Biscuits de beschikking over een erg sterk (Frans/Belgisch) merk. In Nederland betekent dit dat Nobo Sprits een merk van Verkade wordt. Daarnaast betekent de overname van Delacre dat Verkade een luxer assortiment erbij krijgt van het UB assortiment, waarvan verschillende producten nu ook in Nederland gevoerd worden (bv. Maison Delacre, Delacre Tea Time).

 

1990 – Verkade wordt onderdeel van United Biscuits

In 1990 is Verkade onderdeel geworden van een internationaal concern met sterke posities in koek/biscuits en tussendoortjes in geheel Europa. De meest bekende merken in andere landen zijn McVities en Go Ahead (GB) en Delacre (FR, BE, DL).koninklijke-verkade-luchtfoto

1991 – Sluiting van de waxine fabriek

Aangezien de productie van Waxine niet paste in de kernactiviteiten van United Biscuits werd in 1991 het Waxine concept verkocht aan Bolsius. De laatste Verkade waxine verkopen vonden in 1992 plaats.


1960 – De introductie van Wasa Knäckebröd

Toen Verkade in 1960 Wasa Knäckebröd introduceerde was het in ons land nog vrijwel onbekend. Nu eet elke Nederlander er gemiddeld vijfhonderd gram per jaar van. Verkade heeft via haar marketing en verkoop Wasa een sterke naam gegeven op de Nederlandse markt. In 1993 is Verkade gestopt met de verkoop van Verkade Wasa. Wasa is onder haar eigen naam verder gegaan met haar activiteiten op de Nederlandse markt.

1952 – Sultana verpakt per drie

In 1952 zijn we begonnen met de Sultana FruitBiscuit Naturel te verpakken per drie, zoals je ze nu nog kent. Sultana is het originele tussendoortjesmerk met een lange en trotse geschiedenis van het bakken van heerlijke tussendoortjes in vele soorten, maten en smaken.

 

1937 – De bouw van de chocolade en suikerwerkfabriek

In 1937 werd langs de Zaanoever een grote, nieuwe chocolade- en suikerwerkfabriek gebouwd. Vier verdiepingen hoog, uitgerust met allermodernste machines. Er werd chocolade van topkwaliteit geproduceerd. De investering wierp zijn vruchten af; ondanks de crisis in de periode 1937 – 1940 verviervoudigde de omzet!

1932 – Het onstaan van de Sultana FruitBiscuit Naturel

In 1932 werden de eerste granenbiscuits met rozijnen bedacht.. Wat we natuurlijk vandaag de dag kennen als de FruitBiscuit Naturel!

1929 – Verkade neemt wafelfabriek Verhagen- Van Oorschot over uit Den Bosch

De belangrijkste producten waren Parijse Wafels, Moccastangen, Pain d’Amandes. Frou Frou en Moccawafels. In 1994 is de productie van wafels verhuisd van de fabriek in Den Bosch naar de fabriek in Zaandam.

1919 – Verkade stopt met brood

Als gevolg van een nieuwe wet, in 1920 moest er gestopt worden met het bakken van brood gedurende de nacht. Verkade richtte zich sindsdien op de productie van beschuit, biscuits, Waxine en chocolade.

1914 – 1918 Verkade start met suikerwerk

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon Verkade met het maken van ‘suikerwerk’. Tegen het einde van de oorlog bestond er een nijpend tekort aan meel en gist. Alleen was er een voorraad suiker. De bakkerij stond noodgedwongen op een laag pitje. Daarom pakte Verkade in het laatste oorlogsjaar de fabricage van suikerwerken op. Dat werd de basis voor de latere Suikerwerk-, Toffee, en Chocoladefabriek.

1911 – In 1911 startte Verkade met het produceren van biscuits

Na vijf jaar bestond het assortiment uit negentien soorten biscuits, waaronder Marie, Demi Lune, Croquette, Petit-Beurre en Café Noir. De verkoop van biscuits nam de eerste jaren met sprongen toe, van 132.000 gulden in 1913 tot bijna anderhalf miljoen gulden in 1918. Deze vertienvoudiging had een onverwachte oorzaak; door de eerste Wereldoorlog was de invoer van biscuits uit Engeland, de bakermat van biscuits, weggevallen.

1903 – Verkade albums

De meest bekende en succesvolle consumentenactie van Verkade was het uitbrengen van de ‘Verkade Albums’. Vanaf 1903 voegde Verkade diverse plaatjes bij de verpakkingen. In totaal zijn er 35 verschillende albums uitgegeven; dertig in de periode van 1903-1940 en nog vijf na 1965. Nog steeds zijn de Verkade albums erg bekend en worden de plaatjes en albums door vele fervente verzamelaars gespaard.

1898 – Begin productie waxine lichtjes

Verkade begon met het produceren van waxine thee- en nachtlichtjes, gemaakt van paraffinewas, in een fabriekje in Amsterdam. In 1902 werd de Waxinefabriek in Zaandam geopend. Het patent werd gekocht van de Engelse Morris Fowler, de schoonzoon van E.G. Verkade. Waxine is nu van merknaam een soortnaam geworden en staat als zodanig in het woordenboek vermeld.

1886 – Verkade is opgericht op 2 mei 1886

Ericus Gerhardus Verkade opende toen zijn Stoom-Brood- en Beschuitfabriek ‘De Ruyter’. De naam ‘De Ruyter’ was gekozen met een knipoog naar het verleden; de eerste meelmolen van West-Zaandam droeg die naam. De producten van het eerste uur waren; brood, beschuit, honing ontbijtkoek en Langetjes.